Üzüm pekmezi, olgun hale gelen üzümlerin çiğnenerek veya sıkılarak şıra haline getirilmesi sonrasında şeker ve üzümün topağı ile birlikte kaynatılması ile elde edilen bir pekmez türüdür.
Türk sofralarının hemen her öğününde yerini alacak tariflerle damaklara lezzet şöleni yaşatan, sağlığa olan faydasıyla beslenme uzmanları tarafından önerilen, bilinçli tüketicilerin şeker ve glikoz şurubu yerine tatlandırıcı olarak tercih ettiği kara üzüm pekmezi, en parlak dönemini yaşıyor demek mümkün.
Değerinin anlaşıldığı ve kara üzüm meyvesiyle Anadolu topraklarının zenginliğinin sofralara taşındığı bu dönemde kara üzüm pekmezi, sağlığa faydasıyla da gündemden düşmüyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kansızlığa iyi gelen, hücreleri yenileyen ve yaşlanmayı geciktiren kara üzüm pekmezi ister tatlılarda, ister tuzlularda rahatça tüketilebiliyor.